24 de gen. 2021

PASTÍS DE MASSA SABLÉ AMB CREMA DE LLIMONA (O LEMON CURD) I FRUITS VERMELLS

Aquest va ser el pastís d'aniversari d'aquest any. Una barreja de massa sablé, cruixent i irresistible, amb una crema de llimona àcida que combinen molt bé amb la decoració de fruits vermells. Com que les restriccions del confinament no permetien que fossim massa gent, el pastís va ser més petit que de costum, de fet potser una mica massa petit perquè no va donar per repetir ;( 


Ingredients (per un pastís de 22 cm de diàmetre)

> Per a la base sablé d'ametlla
120g de mantega a temperatura ambient
80g de sucre llustre
30g d'ametlla mòlta
2g de llevat (Royal)
un pessic de sal
50g d'ou batut
210g de farina tamitzada

> Per a la crema de llimona o lemon curd
80ml de suc de llimona
ratlladura de mitja llimona
1 ou sencer i 2 rovells
75g de sucre
1 cullerada de postre de Maicena
40g de mantega a temperatura ambient
1 full de gelatina (2g)


Preparació

> Per a la base sablé d'ametlla
Preescalfem el forn a 180ºC. 
En un bol posem la mantega tallada a daus, el sucre llustre, la sal i l'ametlla mòlta. Ho batem lleugerament perquè es barregin els ingredients i hi incorporem els ous batuts. Ho barregem fins que s'incorporin.
Barregem el llevat amb la farina tamitzada i l'afegim a la barreja anterior. Ho barregem lleugerament perquè la massa no ha de quedar del tot lligada. Formem una bola amb les mans, l'emboliquem amb film i la reservem a la nevera un parell d'hores. La massa ha d'estar freda perquè la puguem treballar bé després.
Preparem els 6 aros de metall engreixant-los amb mantega desfeta o spray antiadherent per les vores interiors. Treiem la massa sablé de la nevera, la col·loquem entre dos papers de forn i l'estirem amb cura per no trencar-la fins obtenir un gruix d'entre 0,5 i 1 cm màxim. Treiem el paper de forn de la part superior i amb l'aro pressionem la massa fins obtenir un cercle de massa sablé. Introduïm el cercle dins l'aro i l'ajustem bé a la base i pels costats perquè ens quedi uniforme.
Enfornem la base sablé durant 14 minuts aproximadament. Treiem la massa del forn i deixem que s'atemperi abans de desmotllar.
Quan s'hagi atemperat la desmotllem i la deixem refredar sobre d'una reixeta.

> Per a la crema de llimona o lemon curd
Posem els fulls de gelatina en un bol amb aigua freda perquè s'hidratin. Reservem.
En un bol gran barregem amb unes varetes l'ou sencer i els dos rovells juntament amb el sucre.
Seguidament hi afegim la Maicena i ho remenem bé fins que quedi ben incorporada.
En un cassó petit hi aboquem el suc i la ratlladura de la llimona, i ho posem a foc suau.
Quan arrenqui el bull ho retirem del foc i aboquem el líquid poc a poc sobre la barreja anterior, barrejant continuament amb les varetes.
Tornem la barreja al cassó i la coem a foc molt suau fins que espeseixi, i sense parar de remenar perquè no se'ns enganxi al fons del cassó.
Ho retirem del foc i ho passem a un bol net on ràpidament hi incorporarem la gelatina escorreguda. Ho barrejarem bé fins que es dissolgui completament.
Quan la crema estigui a uns 60ºC, hi afegim la mantega tallada a trossets i ho barregem fins que s'integri.

> Muntatge
Aboquem la crema de llimona sobre la massa sablé i enrasem amb una espàtula fins a les vores.
Reservem el pastís a la nevera durant 20 minuts perquè qualli.
Tot seguit el decorem amb fruits vermells i el reservem a la nevera fins el moment de servir.
Abans de servir tamitzem sucre llustre per tota la superfície. També podem untar les fruites amb melmelada de préssec o albercoc (que són de colors clars) o bé amb gelatina de manera que brillaran i donaran un aspecte fresc al pastís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada