28 d’abr. 2011

MONES DE PASQUA "trempolines"

Com cada any per Setmana Santa... no podien faltar les Mones de Pasqua!
És ja una tradició familiar això de fer les mones en família, estar-se fins les tantes de la nit decorant-les amb mantega de colors, l'endemà llevar-se a les mil i esmorzar xocolata desfeta amb xurros... sense aquest ritual, les vacances de Setmana Santa no serien el mateix! ;)




La "broma" sol començar cap a mitja tarda...quan comencem a fer els pans de pessic pensant que acabarem ràpid perquè ja ho tenim dominat de cada any ...però al final seeeempre s'acaba allargant! I ara sort que la màquina va sola! Perquè encara recordo fa uns anys quan ho batien a mà i la cosa no s'acabava mai... bufff!




Un cop fets els pans de pessic els deixem refredar i ja estaran llestos per començar-los a decorar al gust, però normalment això ja ho deixem per després de sopar...amb calma i amb alguna pel·lícula de fons (des d'aquí una crida: ja és hora que canviin la programació de TV de Setmana Santa! Cada any fiquen els mateixos rollos!)




Un cop tenim el pa de pessic fred, hem de farcir-lo. Aquesta vegada els vam tallar en dues capes i en vam farcir una de trufa i l'altra de crema.
Després passem a preparar la mantega. L'hem de tenir a T ambient i començar-la a batre fins que quedi una textura cremosa i homogènia. Després hi afegirem poc a poc l'almíbar que haurem preparat amb sucre a saturació. L'anirem afegint a la mantega mentre l'anem batent, deixant caure un rajolí continu. Ens quedarà una mantega dolça a punt per decorar les mones. La podem tastar de tan en tan fins que la dolçor sigui del nostre gust.





Primer de tot cobrirem els pans de pessic amb una capa fina d'aquesta mantega. D'aquesta manera taparem petites imperfeccions i tindrem una superfície llisa sobre la qual podem començar a decorar la mona fàcilment.
De la mantega, podem separar-ne tantes porcions com colors volem obtenir per decorar. Amb unes gotes de colorant alimentari n'hi haurà prou per decorar una gran quantitat de mantega. Ara anem omplint les mànigues pastisseres amb els diversos colors de mantega. Per a cadascuna utilitzarem diferents "boquilles" i així podrem fer formes variades.



I ara ja "imaginació al poder"! Normalment col·loquem els ous al principi perquè quedin ben fixats i, a partir d'aquí, ja podem guarnir-les fent mil combinacions de colors i de "boquilles"!




En total, aquest any en vam fer quatre...però ja han volat!



>Pel pa de pessic (motlle de 24cm)
Ingredients:
4 ous
125g de sucre
125g de farina
una cullerada de postre de royal
una cullerada de postre de sucre vainillat

Preparació:
Posem en un bol els 4 ous sencers amb el sucre i el sucre vainillat i ho batem fins que la barreja dobli el volum i agafi consistència.
Després hi afegirem la farina, prèviament tamitzada, que haurem barrejat amb el royal . Per barrejar-ho, farem moviments amplis amb una espàtula de fora cap endins. Com menys remenem millor, així evitarem que la massa perdi volum.
Ho abocarem al motlle sucat amb mantega i ho posarem al forn preescalfat a 200ºC durant 20-30 minuts (el punxarem per saber quan està cuït).
Un cop cuït, el deixem refredar en un lloc fresc i el desmotllem.

>Per la crema de mantega (per decorar una mona necesistem aprox.)
Ingredients:
200g de mantega a temperatura ambient
150g de sucre
60g d'aigua

Preparació:
Preparem un almíbar amb el sucre i l'aigua. Deixem refredar una mica fins que està tebi.
Comencem a batre la mantega a baixa velocitat i hi anem incorporant aquest almíbar en forma de rajolí. Batem fins que queda ben integrat i brillant. Tenyim la mantega del color que vulguem i comencem a guarnir la mona.



1 comentari:

  1. Felicitats!..., i moltes gracies!!...ara a preparar Mones de Pascua.

    ResponElimina