28 d’oct. 2012

PANELLETS... perquè les tradicions mai s'han de prendre!




És el primer cop que en faig, potser perquè no és un dolç que m'apassioni, en menjo un i n'acostumo a tenir prou... però les tradicions són les tradicions...i un blog de cuina (dolça "pá más inri") on no hi hagin els dolços típics de la terra...malament!


Així que aprofitant que m'han passat la recepta de panellets de la Mireia Carbó, aquest cap de setmana ens hem posat "manos a la obra" i en una horeta els teníem fets (clar que a 4 mans les coses avancen molt ràpid jeje!)... i la veritat és que són molt senzills de fer i tenen la seva gràcia un cop els tens tots ben posats a la safata! 

Trepitja fort by Lax'n'busto on Grooveshark




Ingredients: van sortir unes 65 unitats que van pesar 1,275kg
500g de farina d'ametlla
500g de sucre llustre
100g d'aigua

Preparació:
Barrejar la farina d'ametlla amb el sucre llustre fins que tinguem una pols homogènia i sense grumolls. Afegim l'aigua i amassem fins que aconseguim tenir una massa densa i uniforme.
Fem un cilindre i el dividim en tantes parts com tipus de panellets volguem fer. En el meu cas, la vaig dividir en 6 parts iguals.
 
>Pinyons
Agafem la porció reservada pels de pinyons, fem un petit cilindre i el tallem a trossets iguals que seran els nostres panellets. Tindrem dos bols, un amb ou batut i l'altre ple de pinyons. Ens untem les mans amb ou, agafem un bon grapat de pinyons i una boleta de massa. La fem rodar alhora que premsem. Tindrem la boleta ben arrebossada de pinyons que anirem deixant sobre un silpat o paper de forn i damunt la safata de forn.
Enfornem durant 3 o 4 minuts a 250ºC (només amb el gratinador) o fins que es daurin una mica per sobre vigilant contínuament.
 
>Llimona
Agafem la porció reservada pels de llimona, li fiquem dues culleradetes de ratlladura de llimona molt picada i unes gotetes de suc de llimona (unes 10 gotes). Amassem i fem de nou un cilindre com abans. El tallem a parts iguals i fem boletes. Les arrebossem amb sucre llustre i cap al forn. 3-4' a 250ºC. Al cap de poc ja veurem com s'esquerden una mica i es dauren una mica. Els hem de treure de seguida que ho veiem, sinó se'ns cremaran!
 
>Cafè
Agafem la porció reservada pels de cafè, li fiquem dues culleradetes de cafè mòlt i amassem. Fem un cilindre, el dividim a parts iguals i els hi anem donant forma de gra de cafè. Marquem amb un ganivet un ratlla longitudinal imitant el gra de cafè i els anem col·locant sobre la safata de forn.
Enfornem durant 3-4' a 250ºC.
 
>De xocolata
Agafem la porció reservada pels de xocolata, li fiquem dues culleradetes de cacau pur en pols i amassem. Fem un cilindre, el dividim a parts iguals i els hi anem donant forma rodona. L'aixafem una mica i hi fem un clotet al mig. Enfornem a 250ºC durant 3-4' i els deixem refredar. Decorem els panellets amb un bombonet de xocolata que enganxem amb una mica de xocolata desfeta dins el clotet.
 
>De coco
Agafem la porció reservada pels de coco, li fiquem tres culleradetes generoses de coco ratllat i amassem. Fem un cilindre i el dividim a parts iguals. Anem donant forma al nostre panellet, ja sigui en forma de mitja lluna, de bolet o de la típica piràmide que veiem a tots els paradors. Els arrebossem amb més coco i els col·loquem damunt la safata de forn. Enfornem durant 3 o 4 minuts a 250ºC. Vigilem cada poc perquè el coco es torra de seguida i sinó quedarà lleig!
Si els volem en forma de bolet, ficarem una mica de xocolata desfeta i uns cagarrets de xocolata per sobre.

>De préssec
Agafem la porció reservada pels de préssec, li fiquem dues cullerades de melmelada de préssec (o la que tinguem i ens vingui de gust, clar!) i amassem. Sobretot!! És important que aquesta melmelada sigui ben espessa i tingui com menys humitat millor perquè sinó estovarà el nostre panellet i, un cop al forn, se'ns esbutifarrarà l'invent! Li donem forma i l'arrebossem amb sucre llustre. Enfornem a 250ºC durant 3-4' fins que es daurin un pèl per sobre.

25 comentaris:

  1. Laia, per ser el primer cop que en fas genials!!!!! molt ben explicat .

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Ramon, venint de tu tot un honor! ;)

      Elimina
  2. Guapots, sí senyora!
    Bona catanyada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment Núria, bona castanyada a vosaltres també! No us empatxeu!!

      Elimina
  3. Quina bona pinta aquests panellets!!!!!
    Jo, encara no m'he atrevit a provar de fer-los!!! jajajjajaja..
    No m'en deixaries pas tastar algun!!??? ;)

    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. jejeje! i tant! quan vulguis! ;)))

      Elimina
  4. Una safata de panellets de luxe!!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Gemma! Tu no t'animes?? jeje!

      Elimina
  5. Laia tremendos tus panellets y si, que las tradiciones no se pierdan,nosotros tambien lo seguimos y mañana me pongo ya a hacer los mios.
    Bona castanyada
    peto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya estoy esperando ver las fotos de los tuyos pues! Seguro que todo un lujo probarlos!! ;)

      Elimina
  6. I quin dia podré ser jo una de les 4 maaaaans?!¿?! ;)!

    petunet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oiiiixxx amb lo ocupat q stas sempre... pots contar q no serà fàcil!! Proposa dia i ho apanyem! ;)

      Elimina
  7. Una pinta boníssima i ganes de provar-los.
    Ara ja pots fer volar la imaginació, que de panellets en pots fer de mil gustos i mil formes: de cabell d'àngel, de músic, de ratafia, de macadàmia, de castanya, de moniato, de xocolata blanc amb gerds liofilitzats, ...
    L'any que ve, tots nous !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jaja! Anna, tu com sempre amb nous reptes! Així m'agrada! ...però m'hauràs d'ajudar, no??? ;))

      Elimina
    2. Cap problema, ja ho saps, quan vulguis !!!

      Elimina
  8. ¿Te puedes creer que nunca los he hecho y ni los he probado?
    No me extraña que sean toda una tentación con la pintaza que tienen.
    El año que viene me animo.

    Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues ya estoy esperando tu entrada, seguro que los bordas! ;)

      Elimina
  9. Nena, quina pinta!!!! He de parar de mirar el blog que m'entra una gana... :P
    Un petonàs!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nooooooo el que has de fer és fer-te un blog!!! Que tu ets una crack!! jejeje!

      Elimina
  10. Nena quina pinta!!! He de deixar de mirar el blog, que m'entra una gana... :P
    Un petonàs!!

    ResponElimina
  11. Noia! quins panellets més perfectes!!
    Han de ser boníssims!

    ResponElimina
  12. Maravillosos panellets!!!! qué sería de la catañada sin ellos? te han quedado estupendos! un beso

    ResponElimina
  13. Preciosos i boníssims,semblen de la millor pastisseria.

    ResponElimina
  14. Anònim7.11.12

    Aquest any no n'he fet, però la propera vegada que en faci faré la recepta de la Mireia. Ja he provat la de la Ruscalleda, extraordinària, però cal provar noves coses i la Mireia tampoc falla.
    Petons

    ResponElimina