19 de nov. 2011

ANGEL FOOD CAKE


L'Angel Food Cake és un tipus de pa de pessic originari dels Estat Units que va agafar popularitat a finals del segle XIX i que té una textura molt lleugera, d'aquí el seu nom "menjar d'àngels".

Feia temps que el tenia en ment, sobretot perquè la gurú de la rebosteria americana al món blogger "made in Spain", la Bea de "El rincón de Bea", fa temps que hi està aficionada i les seves fotos et fan entrar el "gusanillo" ni que no ho vulguis! Són tan xules i ho explica tan bé que és inevitable no provar de fer les seves receptes! A més, no en té prou amb un cop sinó que va fent versions una i altra vegada per si de cas encara no t'hi havies enganxat...que no et quedi opció! ;)

La qüestió és que em faltaven dues coses sembla ser "essencials" per fer aquest cake: el crémor tartar i el seu motlle especial.
Una d'elles la vaig aconseguir fa unes setmanes donant un volt pel centre de Barcelona amb una amiga...anavem caminant sense un rumb clar buscant una botiga que ella havia vist feia uns dies i que ens podia interessar per agafar provisions de cara a properes incursions culinàries... el problema és que no recordava el nom ni la direcció exacta... però anavem xerrant d'això i d'allò i, com qui no vol la cosa, ens hi vam trobar "de morros"! Deu ser el sentit de la orientació tan desenvolupat que ens caracteritza a les noies! jeje!
El segon va venir rodat quan fa pocs dies van obrir la botiga física de "For the cakes" al barri de Sants, molt aprop de la feina i amb un horari perfecte per anar a xafardejar abans de tornar a treballar... remenant la versió online vaig veure "EL MOTLLE" i de rebaixes!! Era una senyal que es va convertir en realitat quan la Míriam de "Miri Sugar" em va dir: Què, hi anem demà al migdia...?




El motlle en qüestió és alt, rodó i amb un tub al centre que fa que el pa de pessic quedi amb un forat al mig. Segons els entesos, el tub al centre permet que la massa pugi «trepant» per les parets del motlle. A més, té 3 potetes que permeten girar del revés el motlle just després de treure'l del forn i fer que l'aire hi circuli per sota tot refredant el pa de pessic sense que aquest s'enfonsi.

L'Angel Food Cake s'acostuma a servir amb un glassejat per sobre o amb algun tipus mermelada de fruites però a casa l'excés de dolç ens emfarfega així que, tractant-se del primer intent, vaig optar per empolsinar-lo amb una mica de sucre llustre i deixar les decoracions creatives per a properes aventures.




Opinions n'hi van haver de tots els gustos! Hi ha qui va dir que tenia gust de "nube"... aquelles gominoles roses! I potser sí que és veritat! Altres que té un toc entre salat i dolç... Altres massa dolç...
Jo el vaig trobar boníssim (superant al clàssic pa de pessic del que mai em canso...) i passa com l'aigua... no va durar ni 24h! Així que en vaig tornar a fer un el dia següent per portar-lo a la feina el dia del meu aniversari... i va ser un èxit rotund...clar que a les 12 del migdia tot entra tan bé!

Tan ha pujat en el top 10 que ja vaig pel tercer en menys de quinze dies!! La Kitchenaid està que treu fum però els fa tan ràpid que dóna gust posar-s'hi! Sens dubte, una gran inversió!


> Per un motlle de 18cm

Ingredients:
9 clares d'ou (un pot de clares pateuritzades del Mercadona/Consum)
100g de farina
200g de sucre
1/4 culleradeta de sal
1 culleradeta de cremor tàrtar (tartrat potàssic àcid)
2 culleradetes d'extracte de vainilla

Preparació (amb la Kitchenaid):
Preecalfem el forn a 170ºC.
Posem les clares, el crémor tàrtar i la sal en un vol i ho batem a baixa velocitat per tal de dissoldre-ho tot.
Augmentem la velocitat de la batedora i ho batem fins que les clares estiguin muntades i es formin pics.
En aquest punt incorporem el sucre poc a poc i a cullerades. Obtindrem unes clares més blanques i brillants.
Incorporem l'extracte de vainilla i continuem batent una mica més fins que el color quedi homogeni.
Afegim la farina tamitzant-la i fent moviments de dalt cap a baix perquè no ens baixin les clares i s'integri tota la farina a la massa.
Aboquem la massa resultant al motlle sense engreixar assegurant-nos que arribi a la base i no quedin buits. Amb l'espàtula aplanem la superfície.
Fornegem durant 30-35 minuts o fins que el palet surti sec i net quan punxem el pa de pessic. La superfície ha de quedar dauradeta.
Retirem del forn i posem el motlle cap per vall perquè es refredi poc a poc. Un cop fred desmotllem amb l'ajuda d'una espàtula ben prima. Primer separem les parets i, com que la base és desmotllable treurem el pa de pessic per dalt i acabarem de desmotllar la part de la base tornant a passa l'espàtula. Acabarem de deixar-lo refredar sobre una reixeta durant una estona.
Ara ja el tenim a punt per servir. Per tallar-lo és millor utilitzar un ganivet de serra.
Es pot acompanyar d'un mermelada de fruites, xocolata desfeta, sucre llustre... això al gust!

5 comentaris:

  1. Delicioso!!!!!!
    me falta el molde, pero tengo unas ganas de probarlo!!!!!!!!
    Me quedo por aqui suiguiendote.
    Un saludo
    Clara
    http://clara-cocinillas.blogspot.com/

    ResponElimina
  2. Anònim27.3.13

    Laia, en Jordi ens ha portat per provar el angel foot cake... Fantàstic!!!! ens has alegrat el matí!!!! Estava boníssim, moltes gràcies.
    Jaume

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eiiiii me'n alegro que us hagi agradat Jaume! Vist l'èxit, ja es repetirà! ;)

      Elimina
  3. Anònim27.3.13

    Hola Laia;

    Nos has alegrado hoy el día en Ferrer con este bizcocho tan bueno!! A mi casi no me dejan probarlo porque tu hermano Jordi no sabrá hacerlo pero sí comérselo..

    Luego te pasaré alguna receta de un postre cubano que sea digno de tu blog para que lo hagas y aumentes así su internacionalidad y bueno, pues nada,...no pierdas el hábito y que se repita, que aqui somos muy buenos catando!!! lol

    un abrazo
    Javier
    (el más simpático -con diferencia- del dpto. DMPK de Ferrer)

    ResponElimina
  4. jajaja! Gracias Mr. Simpático! Ya me han dicho que el dulce te va mucho...ya irás catando en próximas ocasiones...eso si Jordi te deja claro! Que ya me lo conozco yo! Ah! Sí que espero tu receta cubana, no tardes!! ;))

    ResponElimina