13 d’oct. 2014

BRAÇ DE GITANO DE COCO



El temps passa ràpid i sembla que va ser ahir que començava aquesta aventura d'obrir un blog però el 3 d'octubre va fer ja 4 anys!!! El ritme ha baixat perquè la vida canvia i et lies amb altres aficions i histories vàries, però la il·lusió de mantenir-lo viu segueix sent la del primer dia...

 
Per celebrar-ho, avui actualitzo amb un dels pocs pastissos que m'agradaven quan era petita (encara que sembli mentida, mai volia pastís de postres i a més, era dura de pelar i no era fàcil que accedís ni tan sols a tastar una culleradeta de pastís). El braç de gitano de coco és un clàssic a Can Armengol, un pastís que sempre he vist fer a la meva padrina i tietes, i amb el que em quedava embobada veient com podien girar el bol de les clares muntades sense que caiguessin a terra! Allò em semblava que era màgia! ;)
 
 


Ingredients:
100g de mantega a temperatura ambient
100g de coco ratllat
3 ous
4 cullerades de sucre (100g)
25 - 30 galetes Maria "hojaldrades" Cuétara
llet

Preparació:
Fer una massa amb els tres rovells d’ou, 3 cullerades de sucre, els 100 g de mantega i els 100 g de coco reservant-ne una polsim per l’acabat. Treballar la massa amb una forquilla fins que quedi ben homogènia.
 
Sucar les galetes una a una amb llet una mica tèbia*. Sucar-ne una i posar-hi una mica de massa ben repartida per tota la galeta, sucar una altra galeta i enganxar-la a la primera galeta com si fos un sandwich, anar sucant galetes i posant-hi pasta, i anar-les enganxant a les altres galetes formant un braç de gitano.
 
Un com acabades les galetes i la massa, posar el braç de gitano a la nevera fins una estona abans de servir. Fins aquest punt, aquest plat es pot tenir preparat del dia anterior.
 
Una hora, màxim dues abans de servir, muntar les tres clares a punt de neu amb una cullerada de sucre i cobrir el braç de gitano fent que no es vegi cap galeta. Guardar-ho a la nevera fins el moment de servir. En el moment de servir repartir el coco sobrant pel damunt de les clares.
 
* És important sucar bé amb llet les galetes perquè el pastís quedi ben tovet però hem de vigilar de no passar-nos de llet perquè sinó, en pressionar la massa entre galeta i galeta, aquestes se'ns trencaran. És suficient amb posar un gruix de 5mm de llet en un plat, sucar la galeta per una banda i per l'altra de manera ràpida, deixar-la escórrer a la vora del plat i tornar fer el mateix. La tornem a escórrer i la farcim.

6 comentaris:

  1. Sóc una de les tientes que comenta la Laia, i dono fe que aquest pastís és excepcional !!!
    Fresquet de la nevera, uummm, que bo !!!
    Sempre que l'he fet he triomfat, com triomfa ara la Laia, proveu-lo i sabreu de que parlo.
    Es molt important tallar-lo al biés per que es vegin les galetes i el farcit.
    Felicitats Laia per mantenir aquesta tradició familiar !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja però què dius de triomfar!! si sóc una mindundi!! Amor de tieta... ;)

      Elimina
  2. A casa el coco ens encanta, així que aquest braç de gitano me l'emporto, quan el faci triomfaré!! ;). Un petó i enhorabona per aquests 4 anys d'aventura!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Eva!!! Fes-lo, ja veuràs que és molt fàcil i està boníssim! ;)

      Elimina
  3. Ohhh! quants records ! Aquest pastís me'l feia la Rosario de Capdella quan jo era petita i li dèiem el Braç de la reina Fabiola, a mi m'encantava i no l'he tornat a fer perquè no tenia la recepta.... Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna!!! Doncs Capdella està aprop de Senterada oi??? Ho dic perquè aquest pastís li va ensenyar una senyora de Senterada a la meva padrina...quines casulitats!! M'ha fet molta gràcia llegir el teu comentari i sobretot el nom que li doneu al braç!!! Apa, ara ja tornes a tenir la recepta! Me'n allegro! ;)

      Elimina