30 de març 2014

BAUMKUCHEN primaveral

El Baumkuchen és un pastís tradicional molt antic, una especialitat alemanya que es coneix també com Pastís d'Arbre, i no per la seva altura (que es veu que pot arribar a mesurar fins a 1 m), sinó perquè en tallar-lo, fa la sensació d'estar veient els anells del tronc d'un arbre. En aquest vídeo es veu l'elaboració tradicional d'aquest pastís de capes, que es realitza en un forn especial. És un rostidor giratori en el qual la massa es va abocant i va coent-se per capes davant del foc obert (això en els forns clàssics, ja que en l'actualitat hi ha altres tipus de forn). Sobre la primera capa ja cuita s'aboca massa crua per coure, i així es van aconseguint els característics "cercles" d'aquest pastís tan popular que es troba tot l'any, però que sembla ser que es consumeix sobretot per Nadal.


Pel què fa a la massa, es tracta d'un pa de pessic bastant bàsic a base de mantega, sucre, vainilla, sal i farina, però amb una proporció important d'ous, en què les clares es munten a punt de neu per aportar esponjositat. Sobre aquesta base per a la massa , es poden fer diferents variants aromatitzant el pa de pessic amb espècies, mel... Un cop fet el pastís d'arbre, es pot cobrir amb xocolata, almívar, glaça reial ...
En aquest cas, he seguit una variant de la recepta que he trobat al blog "La receta de la felicidad" donant-li un toc primaveral, a veure si ve d'una vegada el bon temps! ;)


El Baumkuchen moltes variants en diferents països del món, Suècia, Hongria, Eslovàquia, República Txeca, Polònia ... variants que en alguns casos canvien totalment l'aspecte, tot i que es basen en la mateixa tècnica d'elaboració del Pastís de Arbre, rostit en forn giratori. Potser on més va calar aquest pastís va ser al Japó, des que l'alemany Karl Joseph Wilhelm Juchheim el va començar a elaborar després de la Primera Guerra Mundial, i on disposen d'un altre tipus de forns (veure vídeo). Aquests forns li proporcionen una forma cilíndrica més homogènia al pa de pessic, però en tallar-lo, segueix mostrant les capes o anells del tronc d'un arbre, que per als japonesos representen aliança i harmonia eterna i d'aquí que sigui també un regal en els casaments.


>Per dos pastissos de 18 cm de diàmetre

Ingredients:
> Pel pa de pessic
250 g de mantega a T ambient
250 g de sucre
7 ous mitjans a T ambient
150 g de farina
100 g de maicena
1 pessic de sal
1 pessic de vainilla en pols o extracte de vainilla
2 cullerades de cacau pur en pols (tipus Valor)
> Per a la cobertura
200 ml de nata 35% MG
200 g de xocolata de cobertura negre
1 cullerada sopera de mantega

Preparació:
Primer preparem la massa de pa de pessic. Amb una batedora elèctrica, batem la mantega amb el sucre fins que blanqueja (la barreja de mantega i sucre aumentarà el seu volum i es tornarà blanquinosa batent-la amb barilles (preferiblement elèctriques).
Separem les clares dels rovells dels ous. Reservem les clares.
Agreguem els rovells d'un en un a la barreja anterior.
Incorporem la farina prèviament barrejada amb la maizena.
Apart, muntem les clares a punt de neu amb un pessic de sal fins que estiguin ben fermes.
Afegim les clares delicadament a la barreja anterior, millor fer-ho en dos cops per anar baixant la densitat de la massa.
Dividim la massa en dos parts iguals. Afegim el cacau a una d'elles i la vainilla a l'altra.
Preescalfem el grill del forn (si té temperatura, a 200ºC). Folrem els motlles desmuntables (els meus són de 18 cm de diàmetre) amb paper de forn.
Comencem a fornejar capa a capa el pa de pessic:
Aboquem dues cullerades soperes de massa blanca (amb vainilla), i les distribuîm sobre els motlles, deixant una capa molt fineta, como si fos una crêpe. Daurem aquesta capa dos o tres minuts a la safata de la part mitja del forn (només amb el grill del forn). Ha de quedar cuita però lleugerament daurada.
Traiem el motlle del forn i distribuïm dues cullerades de pasta de xocolata damunt la capa anterior. Tornem a fornejar 2-3 minuts sota el grill.
Procedim igual que anteriorment, fins esgotar les dues masses.
Traiem el pa de pessic del forn, esperem 15 o 20 minuts, i desmotllem. Deixem refredar completament.
Preparem la cobertura de xocolata. Posem la nata a bullir, i quan bulli, la retirem del foc.
Agreguem la xocolata a trossets i la mantega, i anem movent delicadament fins obtenir una barreja homogènia. Deixem que la xocolata s'atemperi durant uns minuts. Posem el pa de pessic cap per avall en una reixeta (perquè la part més llisa que és la inferior quedi a dalt), i el banyem amb la cobertura. Deixem solidificar, i passem a la nevera perquè acabi d'endurir-se.

5 comentaris:

  1. un pastís preciós amb les capes perfectes, vénen ganes de ficar la cullera ;)

    ResponElimina
  2. Ala Laia que pastel mas chulo y bien decorado y que corte mas tentador¡¡,sin lugar a dudas un sabroso pastel¡¡
    peto

    ResponElimina
  3. No coneixia aquest pastís però sembla boníssim. Pot fer fins a 1 metre, el pastís o l'arbre???? M'encantaria veure-ho! Impressonant!!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es veu que si!! Això he llegit però devia ser quan ho feien amb els forns tradicionals...qui sap! Seria curiós de veure eh!

      Elimina
  4. Boníssim!! M'ha encantat, té una pinta perfecta!
    petons

    ResponElimina