8 de febr. 2014

ZÖPFE de brioix


No se perquè però els brioixos sempre m'han fet respecte... Fa gairebé un any que tenia la recepta esperant a que m'atrevís a fer-la...i li va anar de poc que tornés a la carpeta "pendents" perquè només fent una ullada a les notes que hi tenia apuntades vaig llegir: "barrejar el llevat i la meitat del sucre, ens quedarà una barreja líquida"... Líquida???!!! Vaig pensar: Ai mare! Ja comencem malament... Això no sortirà bé ni de broma...! Llençaràs 1 kg de farina i perdràs la tarda! Però siiiiiiii, increïblement es fa líquid!!!! I surt la recepta sense problemes!!! Jajaja! Proveu-la, proveu-la!!


Potser la part que més em va tocar la moral és passar-me mitja hora barallant-me amb els "xurrillos" de massa per intentar fer una trena com Déu mana... Sisi...sembla fàcil eh! Doncs jo no m'aclarava amb els esquemes de la recepta original, els "xurrillos" no volien ser trenats i vaig haver de recórrer al Sr. youtube! A part dels milions de coses que hi podeu trobar, també hi ha com fer una trena i aquí està prova: trena superada!!! ;)
 
 
Ja s'explica a la preparació de la recepta però és que la crescuda té molta tela!! Un cop trenat, i deixat-ho reposar 10 minuts en un lloc arraserat...voilá! Duplica el volum altra vegada!!! Ara vindria, que ni pintat, el símbol de "la cara amb les mans al cap" que em fa tanta gràcia del whatsapp!! Jaja!!
 

Crec que estic escrivint massa avui...després passa el temps, em llegeixo, i passo molta vergonya amb la meva verborrea! Sisi, com ho llegiu, vergonya!!! Així que deixo pas a la música, el més nou de Gossos: Buscant. Que parlin ells, que ho fan prou bé ;)

 
(Busquem aires nous i un Sol brillant,
caminant descalços, sentint-nos purs,
serem molt més forts...
....les coses bones tornaran a passar...)



Ingredients: per 4 trenes
200g de mantega
450ml de llet
2 ous batuts
50g de llevat de forn (els dos cubitos que trobem al súper)
1kg de farina especial repostería*
2 culleradetes rases de sal
5 cullerades de sucre
*Se'm fa estrany utilizar aquesta farina i no la de força però la recepta ho deia expressament i li vaig fer cas...
 
Preparació:
1. En un bol barregem els ous (prèviament batuts), la sal, la meitat del sucre i la meitat de la llet. Ho reservem.
2. En un potet, desgranem el llevat i el barregem amb l'altra meitat del sucre. Sembla màgia però veurem que ens queda una barreja líquida! ;)
3. En un altre bol desfem la mantega i hi afegim l'altra meitat de la llet. Remenem i ho afegim a la primera barreja (ous+sal+sucre+llet).
4. Afegim una mica de farina a la barreja de llevat, remenem i ho afegim tot a la barreja anterior.
5.Anem afegint la farina poc a poc i ho anem amassant. Primer la barreja és molt líquida però de seguida va agafant cos. Si ho fem a mà trigarem una bona estona (30 minuts ben bons donant-li molta canya a la massa). A màquina, es guanya molt de temps i es prevé l'artrosi! jaja!
Obtindrem una massa homogènia i elástica que s'estira formant un tel entre els dits sense trencar-se.
6. Ho deixem reposar 2 hores en un lloc resguardat del corrent d'aire fins que tripliqui el volum. També ho podem ficar dins el forn en mode descongelar (30ºC) i un recipient ple d'aigua calenta per donar humitat. D'aquesta manera, amb 1 hora ja haurà llevat suficientment.
7. Preescalfem el forn a 200ºC
8. Un cop llevat, dividim la massa en 4 parts, cadascuna servirá per fer una trena. Cada part la dividim en dos i fem dos "butifarretes" ben llargues. Les anem creuant i fem la trena com s'explica al següent vídeo.
9. Un cop fetes les trenes, les deixem reposar uns 10 minuts dins un motlle alt (tipus plumcake) perquè pugin però no s'eixamplin cap als costats. Veurem que tornen a créixer una mica-bastant.
10. Pintem el brioix amb ou batut i ho decorem amb sucre volat.
11. Enfornem durant 20 minuts aproximadament.

La recepta està pensada per fer 4 trenes! Això vol dir una burrada de brioix, jeje! Si tenim molta gana, som molta gent, en volem regalar...perfecte! Sinó, tenim dos opcions:
1. Congelar-les i quan les vulguem menjar les traiem del congelador i les tindrem en perfecte estat.
2. Reduïr les quantitats a la meitat i fer-ne només dues: una per ara i l'altra per l'endemà esmorzar (que entra de bé...) i està igual de bona!!

Aquest brioix no es caracteritza per ser massa dolç així que és perfecte tan per fer-ne una versió més salada amb una mica de mantega i pernil dolç com per una més dolça amb xocolata, melmelada...

Ah! me'n oblidava!! El més important!! Donar les GRÀCIES a la JULIA, la persona que no només em va passar la recepta i me la va explicar pas a pas amb tota la paciència del món, sinó que em va portar un brioix perquè el provés i m'enganxés definitivament!

18 comentaris:

  1. Uyyy que rico !!!! que pinta !!!! con gusto saborearía un poco ya.... besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Naroa! Pues ya sabes, a probarlo!! Seguro que te encanta! ;)

      Elimina
  2. que artista que eres,te ha quedado fantastica y ademas se agradece mucho las fotos del paso a paso.
    Bona setmana Laia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oixxxx Miquel! Qué ilusión leer esto, y más viniendo de ti!! Lástima que no hice fotos del paso a paso hasta el final...pero es que la trenza acabó con mi paciencia jajaja! Molt bon dilluns!

      Elimina
  3. Que buena pinta, haber si me animo!!! Un besazo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres Clara! Quant de temps! M'acabo de pasar pel teu blog i crec que caurà el bundt de xocolata que tinc un motlle nordicware esperant-me perquè l'estreni!! Petonets!!

      Elimina
  4. Les fotos per fer la trena són molt clares i la recepta sembla molt bona... Me l'enduc!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si el proves t'agradarà, ja veuràs! Acabo de veure el teu angel food cake, per mi un pa de pessic diferent però boníssim! ;)

      Elimina
  5. Uauuu quina bona pinta!! I el tall es veu super esponjós!!
    Crec que m'animaré a provar-ho!!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Siiiiii! Ja m'explicaràs doncs!! Gràcies Nuria!

      Elimina
  6. Ala ala! Què bo! serà l'espècie?

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja! si avises quan vinguis per aquí, tindràs una espècie d'aquestes! ;)))

      Elimina
  7. T'he seguit a través d'un comentari i quin descobriment!! un racó dolç que després de donar un tomet m'encanta i m'hi quedo! Aquesta trena de brioche t¡ha quedat genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres Eva! Quina il·lusió el teu comentari! Gràcies! Ara sóc jo la que acabo fer el descobriment...i el primer que em trobo, la super pizza barbacoa, té una pinta que tela!! Vaig a xafardejar més! ;)

      Elimina
  8. T'ha quedat perfecte!! i segur que boníssim. A mi els brioxos i pans amb fan també bastant de respecte i encara no m'hi he posat mai a fer-los aquí a casa.
    Ptns.
    Su.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs amb lo bé que se't dóna la resta...no sé a què esperes?! ;)

      Elimina
  9. Jo vaig fer una vegada brioixets rodonets miini...alguns amb virutes de xocolata...van quedar molt bons però el fet de reposar mil hores, amassa...torna a reposar..va conseguir que no els tornés a fer més! provaré aquesta que fa molt bona pinta! :)
    Gemma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma? Ets tu? No sabia que tinguessis un blog!!! Però una mica abandonat veig! Fa temps que no hi penges res...vaaaa posa'l al dia!! ;)) I prova el brioix o el porto jo el proper dia que ens veiem! Petons!

      Elimina