18 de juny 2012

COQUES DE SANT JOAN 2012 i taller de brioix amb Taller de postres




Uns quants mails amunt i avall per posar-nos d'acord en un dia per fer el curs, un dia fixat que va acabar per anul·lar-se per problemes de salut i finalment un doodle que va donar lloc al dia escollit per majoria: un diumenge matí del mes de maig! Però no un diumenge qualsevol, sinó el del pont de maig, el que és festa a Barcelona! No sé si la resta havia caigut en la coincidència però jo no ho havia fet... Així que quan, entrada la setmana, em van proposar un cap de setmana de sol i relax a Calella de Palafrugell vaig haver de dir que nooo, que tenia un curs de brioix aquell diumenge!!! Mira que hi havia dies per triar i calendaris per mirar les festes i aquestes coses... però és que a despistada pocs em guanyen!
Sembla tot plegat una mica negatiu però tot el contrari!! El curs va ser molt interessant i el temps va passar rapidíssim! Vam amassar, vam decorar i ens en vam endur els resultats a casa!! En total vam fer 5 coques de Sant Joan i uns quants brioixets boníssims! La meva coca va volar, literalment! A casa els encanta i no van parar fins que es va acabar! Era molt esponjosa i el gust deliciós!
El taller va anar a càrrec del Narcís de La lionesa i la Núria de Pa amb oli i xocolata, tots dos encantadors, disposats a passar un bona estona i a fer que aquest any fossim capaces de fer les nostres pròpies coques de Sant Joan a casa! La recepta utilitzada és la que ens van facilitar ells i dóna molt bons resultats!
Si esteu interessats en fer un taller amb ells, visiteu el seu web: Taller de postres, segur que no us defraudarà! Jo ja penso en repetir...
Així doncs, només calia posar en pràctica el que vam aprendre i el cap de setmana passat m'hi vaig posar "manos a la obra"! Com sempre, a última hora van sorgir alguns dubtes però res que no tingués solució... el resultat van ser 3 coques que vaig repartir entre la feina i els de casa! Amb la broma...ja m'han fet encàrrecs!




Amb les quantitats de la recepta van sortir 3 coques de dos pams de llarg per un d'ample. Una decorada amb la típica fruita confitada, una altra amb ametlles laminades i una només a base de pinyons. Aquesta última però, va desaparèixer abans que pugués fer-li la foto de rigor... i d'aquí que només es vegi el resultat de dos d'elles!
Al taller ens van ensenya com amassar a mà i no és tan complicat com pensava... La traça que té el Narcís no és la nostra, ni molt menys! Però crec que encara ens vam defensar prou bé!
Ara bé, he d'admetre que un cop a casa la comoditat d'amassar a màquina va poder amb mi i tot va anar a petar a la Kitchenaid que va estar una bona estona treballant i donant textura a les futures coques... Semblava una tonteria quan me la vaig comprar però li estic traient el suc que dóna gust, un gran encert!




La nit de Sant Joan by Strombers on Grooveshark


Ingredients:
Per la massa mare
200 g de farina força
20 g de llevat premsat
Llet tèbia (la que admeti)
8 g de sal
Per la massa de brioix
200 farina força
16 g de llevat premsat
1 ou
100 g de sucre
20 g de mantega pomada
Llet tèbia (la que admeti)
Per perfumar:
Un mica de raspadura de llimona


Preparació:
Primer dissolem el llevat premsat amb una mica de llet tèbia. En un bol posem la farina, la sal, la barreja de llevat i comencem a amassar. Poc a poc hi anem incorporant la llet tèbia que necessiti fins a adquirir una massa homogènia i consistent que serà la nostra massa mare. Tapem el bol amb paper film i el deixem en un lloc on no passi aire (per exemple dins el forn apagat o en mode descongelar a uns 30º). La massa ha de doblar el seu volum i per fer-ho trigarà uns 30-40 minuts.
Mentre la massa mare està llevant comencem a preparar la massa de brioix.
Primer de tot, dissolem el llevat en una mica de llet tèbia com hem fet abans.
En un bol, barregem l’ou, el sucre, la mantega a temperatura ambient i el llevat ja dissolt. Hi incorporem la ratlladura de llimona (i altres extractes, aromes... en cas que ens agradi posar-n'hi).
Un cop tenim tots aquests ingredients ben barrejats incorporem la farina i la llet tèbia que admeti (només cal un petit rajolí) fins obtenir una massa que no s’enganxi als dits.

En aquest punt, hi barregem la massa mare i comencem a amassar. La massa s’ha de treballar fins afinar-la. L'acabarem de treballar amb una mica d’oli per que no s’enganxi al marbre.
Per saber quan està llesta, cal agafar-ne un trosset i estirar-la amb cura entre les dits. Si se'ns fa un tel elàstic que no es trenca amb facilitat, la nostra massa estarà llesta. Si es trenca, haurem de continuar amassant.
Tan ho podem fer a mà com amb amassadora. Si ho fem a mà, ànims i paciència perquè porta el seu temps... però tonificarem braços!!! Siiii, en aquesta vida, tot té la seva part positiva!
Tallem la massa en tres parts, fem tres boletes i les deixem reposar uns 15 minuts perquè perdi el nervi i les puguem estirar sense que se'ns arronsin (tot i que una mica sempre ho farà).
Amb el corró i una mica d’oli al marbre, anem estirant cadascuna de les boletes. Els donem forma ovalada i les col·loquem sobre una làmina de silicona a la safata del forn.
Ara pintem la coca amb ou batut i la decorem amb al nostre gust: fruita confitada, ametlles, pinyons...però no hi fiquem encara el sucre!!!
Col·loquem les coques en un lloc sense corrent d'aire i deixem que llevin durant 40 minuts. Ho acostumo a fer dins el forn en mode descongelar (30ºC aprox) i amb una olla plena d'aigua bullint que donarà humitat a l'ambient com es pot veure aquí.
Una vegada ha doblat el volum, i no abans, hi posem el sucre per sobre (pel meu gust com més, millor) i cap al forn preescalfat a 200-220º C amb el turbo posat durant 10 minuts aprox. Anar-ho vigilant perquè de seguida es torren!



Si voleu veure un bon pas a pas de la coca feu clic a la recepta de la coca de St. Joan de La lionesa!

Que passeu una bona revetlla!

9 comentaris:

  1. Apa nena, quina pinta !!!
    Aquest cap de setmana intentaré fer-te la competència, a veure si me'n surto !!!

    ResponElimina
  2. T'han quedat estupendes, veig que en vas treure profit del taller.
    Dono fe del resultat de les coques, van quedar boníssimes. Espero que aquest cap de setmana em queden igual...això sí sense Kitchenaid.

    ResponElimina
  3. T'han quedat perfectes! I m'aniràn molt bé els trucs que expliques, que ara em toca a mi fer-ne una!
    Marta

    ResponElimina
  4. Mmmm que bones! M'encanten les coques de San Joan i la meva preferida la de crema. Ja tinc ganes que arribi el dissabte per menjar-ne aixo si l'encarregarem pq estic una mica vaga per fer-ne...
    Susanna.

    ResponElimina
  5. Me alegro que pudieras asistir a un curso del Narcis y la Nuria,es un crak el Narcis y la pasteleria lo borda,Asi que estas cocas no dudo nada de que estan super buenas solo viendo la foto ya se ve que esta divina
    Te envio un e-mail con una pregunta
    peto

    ResponElimina
  6. La veritat és que te molt bona pinta, i sembla molt esponjosa. Quina llástima que et perderes aquell cap de setmana, perque també resultava molt atractiu. Els cursos de cuina són un gust, aprens a cuinar noves receptes i a més t'ho passes d'allò més bé.

    Petons

    ResponElimina
  7. Laia, quines coques tant macàs as fet tant quedat molt be,es molt maco fer brioix es la base de molts dolços.

    ResponElimina
  8. Té una pinta boníssima!!!! Me l'apunto! Salutacions!

    ResponElimina