7 de gen. 2012

TORTELL DE REIS 2012



Aquest any tenia un encàrrec molt especial, el del Tortell de Reis 2012!

La tieta de Granollers (com és tradició, els Reis toquen cada any a casa seva) havia desistit de fer el tortell... durant dos anys se li havia resistit i ja no estava disposada a provar-ho un tercer cop (tot i que diuen que a la tercera va la vençuda) així que aprofitant que ella passaria els Nadals a l'estranger i que a la seva neboda li ha donat fort per la reposteria... li va passar l'encàrrec!

Per mi ha estat tot un repte perquè mai n'havia fet un... però si alguna cosa hi ha a la família són tietes, i de tots els colors!! I en aquest cas, vaig necessitar l'ajuda de la més cuinera de totes (pobra, té una creu amb mi...) que es va oferir a venir a casa per fer una pràctica de tortell una tarda entre setmana... La prova va tenir un exel·lent resultat i la tarda va donar per fotos, riures, xerrameca i un tastet final!

Ara ja només quedava la prova de foc, fer-lo jo sola la nit de Reis, i aquí va el resultat amb un pas a pas que no té pèrdua! ;)


Ingredients:

Brioix
      Massa mare:
65g de farina
25g de llevat fresc (sobrets grocs del Mercadona)
100ml de llet tèbia

     Massa restant:
150g de farina de força
150g de farina de reposteria
50g de sucre
3g de sal
2 ous grans
75g de mantega a Tambient
la ratlladura d'una llimona
una culleradeta d'essència de tarongina

Massapà
150g de farina d'atmetlla
150g de sucre
1 clara d'ou

Per decorar
1 rovell d'ou
una mica d'aigua
fruita confitada al gust de cadascú
pinyons
sucre volat


Preparació (amb Kitchenaid):

Primer de tot preparem la massa mare del brioix.
Tenim la llet tèbia i hi dissolem el llevat que tallem prèviament a trossets. Tamitzem la farina i hi afegim aquesta barreja de llet i llevat. Remenem fins integrar-ho tot i que quedi homogeni.
Ho tapem amb un film i ho deixem reposar en un lloc arraserat fins que dobli el volum (jo ho he ficat al forn al mode descongelar durant 15 minuts aprox. amb una olla plena d'aigua calenta al fons que hi donarà escalfor i humitat). Veurem que el film s'infla i a la massa hi ha bombolles d'aire.




Passem a preparar la massa del brioix mentre puja la massa mare. Tamitzem les farines en un bol i hi afegim el sucre, la sal, la mantega, els ous i la ratlladura de llimona. Comencem a amassar amb el ganxo amassador a velocitat baixa durant 2 minuts o fins que la massa quedi integrada.




Ara afegim la massa mare i poc a poc anem pujant la velocitat (fins a velocitat mitja, la 6). Hi afegim l'essència de tarongina i ho deixem amassant durant 20 minuts




La massa poc a poc s'anirà desenganxant de les parets i serà més elàstica.

Mentrestant, preparem el massapà. Barregem la farina d'atmettla amb el sucre i hi afegim la clara d'ou. Ho anem amassant fins que quedi tot integrat.




Un cop tenim la massa del brioix a punt, la deixem reposar 2 minuts i podem formar el tortell. Estirarem la massa i li donarem forma de tortell. Després anirem aplanant-la amb els dits per tal de fer lloc pel farcit. Fem un cordó de massapà, l'aplanem, el posem al centre de la massa de brioix i el tapem poc a poc cobrint-lo amb la massa. (Millor aplanar el cordó, més que no pas fer-lo rodó, perquè així el tortell tindrà el massapà més repartit i no tan concentrat al mig del brioix com vaig fer jo...)




Ara el deixem fermentar durant 20 minuts, com hem fet abans, fins que dobli el volum (dins el forn en mode descongelar).




Un cop ha pujat, el treiem del forn vigilant de no donar cops (el fariem baixar) i l'empastifem de rovell d'ou (prèviament barrejat amb una mica d'aigua) sense apretar massa perquè no se'ns aixafi la massa. Hi fiquem la fruita confitada amb la gràcia que puguem, els pinyons i el sucre volat.





Ara al forn preescalfat a 200ºC durant 10 o 15 minuts

Treure'l del forn i deixar que es refredi.




Bons Reis i que aprofiti!

7 comentaris:

  1. Per ser el primer tortell, tu soleta, estava boníssim!
    Per a el de l'any que ve no vull ni pensar-ho...
    Un Visca per a les nebodes pastisseres!

    ResponElimina
  2. Laia prueba superada y con nota alta,te ha quedado estupendo,ya me conto Anna lo del tortell y me ha gustado el truco de ponerlo en el horno en la funcion descongelador y con agua,lo probare la proxima vez.
    Veo que soy una familia muy buenas las mujeres cuineras.
    adeu

    ResponElimina
  3. ostres! no sabia que es fes aixñi per farcir-lo amb el massapà! realment el pas a pas no tñe pèrdua!
    Enhorabona! Prova superada!!

    ResponElimina
  4. Ostres, vinc del bloc d'en Miquel i estic encantada, no et coneixía, però ara ja no et perdré, m'agrada moltíssim com treballes, et queda tot molt polit fas molt bona feina, felicitats!!!!!
    Per cert, aquest tortell t'ha quedat impressionant ;-)
    Petonets

    ResponElimina
  5. Hola Laia!!! vinc del bloc d´en Miquel i tenia molta raó quan diu que feies coses ben dolces i maques, et felicito pel bloc i per aquest tortell tant bó que haureu gaudit. Em quedo com a seguidora. Petons des d´Almacelles -Segrià.

    ResponElimina
  6. Molt ben explicat, quina llàstima no haver-lo vist abans... tenia jo ganes de fer un tortell aquest any.

    Me la guardo per a la pròxima.

    Un peto

    ResponElimina
  7. Te quedó un Roscón de Reyes fantástico con ese relleno de mazapán, que rico! un beso

    ResponElimina